Een fijn afscheid nemen

Wanneer je een dierbare verloren bent kan er in een keer veel op je afkomen. Als het onverwacht is dan zal het als een flinke klap aankomen en zal het een tijd gaan duren om het verlies te gaan verwerken. Maar terwijl je waarschijnlijk pas net aan het rouwproces begint, moet er wel meteen heel veel gebeuren. De uitvaart zal namelijk geregeld moeten worden. In dit artikel bespreken we hoe je gemakkelijk en effectief de uitvaart kunt organiseren en daar ook een heel fijn afscheid van kunt maken. De uitvaart kan namelijk ook ontzettend helpen bij het afscheid nemen en ervoor zorgen dat mensen makkelijker het verlies verwerken.

Uitvaartbegeleiding

Wanneer een dierbare is overleden zullen er meteen heel veel vragen jouw kant opkomen. De stress van een uitvaart regelen kan waarschijnlijk niet bij het rouwen erbij. In dat geval is het een goed idee om te kiezen voor een uitvaartbegeleider. Een dergelijke uitvaartverzorger zal je helpen, adviseren en ondersteunen bij de uitvaartkeuzes die gemaakt moeten worden. Uitvaartbegeleiding is fijn wanneer je teveel verdriet hebt om het zelf te regelen. 

Wensen van de overledene

Vaak heeft een overleden persoon al in het verleden vast laten leggen of hij of zij specifieke wensen heeft. Veel mensen hebben in ieder geval laten vastleggen of ze een begrafenis of een crematie willen. Tegelijkertijd zijn er ook veel mensen die niet veel vast laten leggen. In dat geval is het aan de familie en dierbaren van de overledene om hier keuzes over te maken. Ook hier kan een uitvaartbegeleider bij helpen. Vaak is het in dit geval een goed idee dat er een uitvaart wordt geregeld die helpt voor de dierbaren om afscheid te nemen.

Maak het persoonlijk

Een uitvaart van een dierbare is niet alleen een verdrietige dag maar ook een viering van het leven. Daarom is het vaak een goed idee om een uitvaart persoonlijk en ja zelfs gezellig te maken. Denk er bijvoorbeeld aan het serveren van het lievelingseten van de overledene, of laat zijn of haar favoriete muziek afspelen. Dit kan in principe ook best een vrolijk nummer zijn. Je kunt ook de kleinkinderen de kist laten betekenen om zo de kist een persoonlijke tint te geven. Er zijn vele verschillende manieren om aan de verdrietige dag die een uitvaart is, toch een vrolijk randje te geven. Op deze manier wordt er een mooi afscheid geregeld wat ook weer zal helpen bij het rouwproces.