Hoe krijg je een soa?

De afkorting soa staat voor een seksueel overdraagbare aandoening. Er zijn verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen die allemaal met een andere frequentie voorkomen. Dit komt onder andere doordat je het bij de ene soa een stuk sneller door zult hebben dat je het hebt opgelopen dan bij de andere. Het oplopen van een soa kun je doen door het hebben van onveilige seks. 

Om het oplopen van één van deze ziektes te voorkomen, is het nodig om een condoom te dragen. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je geen soa oploopt als je seks hebt zonder condoom, maar dit hangt af van de persoon waarmee je seksuele ondernemingen verricht. 

Het verspreiden van een seksueel overdraagbare aandoening

Het oplopen van een of meerdere van deze ziektes kan dus komen door seks te hebben met iemand die deze soa met zich meedraagt. Wanneer je een soa oploopt en de bacterie in je lichaam hebt, kun je de soa ook doorgeven aan andere. Het is dus aan jezelf om ervoor te zorgen dat je geen onveilige seks hebt, als je te allen tijde het oplopen van een soa wilt voorkomen. Het vervelende aan een soa is dat je het niet altijd merkt als je een soa oploopt of met je meedraagt. Daarnaast zullen soa’s nooit vanzelf verdwijnen. Dit komt doordat de antistoffen die je lichaam tegen deze ziekte aanmaakt de ziekte niet uitschakelen. Om de soa onschadelijk te maken is het dan ook erg belangrijk dat je er zo snel mogelijk iets aan laat doen.

De kenmerken en behandeling van een soa

Wanneer je onveilige seks hebt gehad is het belangrijk om zo snel mogelijk een soa test te doen. Je kunt dit op verschillende locaties doen, maar er is ook gewoon een soa thuistest. Dit is ideaal voor als jij je erg schaamt voor het nemen van een soa test, ook al is dit niet iets waar je je voor moet schamen. Het oplopen van een soa is iets wat een hoop mensen overkomt gedurende hun leven. 

De verschillende soa’s zullen ook verschillende kenmerken en klachten. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van verschillende soorten pijn in de omgeving van je geslachtsdeel, maar kunt ook verschillende soorten uitslag en plekjes op je huid vinden. Gelukkig zijn er in deze tijd voor alle bekende soa’s wel medicatie te vinden. Door deze vroegtijdig in het proces te nemen zul je de klachten op lange termijn tegengaan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *