Tips voor het verzorgen van de babyhuid

Er gaat niets boven de zachte, tere huid van een baby. En tegelijkertijd is niets vervelender dan een chagrijnig kind geïrriteerd door luieruitslag, roos of een andere huidaandoening. Hoewel je baby perfect is, is haar huid dat misschien niet. Veel baby's zijn de eerste maanden gevoelig voor huidirritatie. In dit artikel delen we met jou een aantal tips waarmee je aan de slag kunt om er iets aan te doen.

Vermijd luieruitslag

Als je baby een rode huid heeft rond het luiergebied, heb je te maken met luieruitslag. De meeste uitslag ontstaat vanwege huidirritatie als gevolg van luiers die te strak zitten, natte luiers die te lang blijven zitten of een bepaald merk wasmiddel, luiers of babydoekjes.

Je kunt luieruitslag vermijden als je het luiergedeelte zo lang mogelijk open voor de lucht houdt, de luier van jouw baby verandert zodra deze nat is. Als er iets opduikt, was het dan met een warme doek en doe er zinkoxide crème op.

Stekelige hitte veroorzaakt een geïrriteerde huid

Verschijnend als kleine roze-rode bultjes, verschijnt stekelige hitte meestal op de delen van het lichaam van jouw baby die gevoelig zijn voor zweten, zoals de nek, het luiergebied, de oksels en huidplooien. Een koele, droge omgeving en loszittende kleding is alles wat je nodig hebt om het te behandelen. Houd er rekening mee dat stekelige hitte zelfs in de winter kan worden veroorzaakt wanneer jouw baby te veel wordt ingepakt. Probeer haar in laagjes aan te kleden die je kunt verwijderen als het warm wordt.

Pas op voor zonnebrand

De zon kan geweldig aanvoelen, maar het kan de huid van jouw baby blootstellen aan het risico van beschadiging door zonnebrand. Je kunt op elke leeftijd zonnebrandcrème voor baby's gebruiken. Hoeden en parasols zijn ook goede ideeën. Maar voor de beste bescherming tegen zonnebrand, dien je jouw baby gedurende de eerste 6 maanden van zijn leven niet in direct zonlicht te houden. Breng bij milde zonnebrand bij baby's een paar keer per dag gedurende 10-15 minuten een koele doek aan op de huid van jouw baby. Voor ernstigere zonnebrand, bel de kinderarts van jouw kind.

Baby zonnebrandcrème en meer

Breng zonnebrandcrème aan op de delen van de huid van jouw baby die niet met kleding kunnen worden bedekt. Je kunt ook zinkoxide gebruiken op de neus, oren en lippen van jouw baby. Bedek de rest van de huid van je baby met kleding en een hoed met een brede rand. Zonnebrillen beschermen de ogen van kinderen tegen schadelijke stralen. We hopen je wat op weg te hebben geholpen met deze tips voor de verzorging van de huid van je baby. Wil je meer goede adviezen, neem dan contact op met deze lactatiekundige in Amsterdam.