Vervelende ziektes

Helaas leven we in een wereld waar veel ziektes in voor komen. Het afgelopen jaar is hier natuurlijk een hele nieuwe ziekte bijgekomen, covid-19. Een virus dat de hele wereld in een mum van tijd over nam en waardoor de hele economie van stil lag/ligt. Langzamerhand worden er steeds meer mensen gevaccineerd met antistoffen om zo de ziekenhuis opnames zo laag mogelijk te houden. En dat betekent dus ook dat we steeds meer ons oude “normale” leven terug zullen krijgen. Helaas is het covid-19 virus niet de enige ziekte die in ons land voorkomt. Over het algemeen hebben we gelukkig wel een goede hygiëne en hebben we dus minder kans op andere gekke ziektes in landen zoals Afrika.

Veelvoorkomende ziektes

De 5 meest voorkomende chronische ziektes in Nederland zijn: kanker, diabetes, COPD/astma (longziektes), dementie/Parkinson en hart- en vaatziekten. Bij veel van deze ziekten is er geen behandeling meer mogelijk en is het leren leven met de ziekte. Maar gelukkig komen er steeds weer meer nieuwe behandeling bij waardoor sommige ziektes beter te behandelen worden. Alle bovenstaande ziektes worden voornamelijk bij ouderen geconstateerd. Maar boven de 40 loop je al extra risico op deze ziektes. Het voorkomen van sommige ziekte is mogelijk door een ander soort leefstijl aan te nemen. Maar met andere ziektes is dit helaas niet mogelijk…

Overige ziektes

En natuurlijk hebben we rond de herfst- en winterperiode allemaal wel eens griep gehad. Rillingen, koorts, verkouden en hoofdpijn zijn hier de grootste symptomen van. Wat voor de “gewone” griep geldt is uitzieken! Een paar dagen goed uitzieken en dan daarna ben je weer helemaal de oude. Veel ouderen halen jaarlijks de griepprik zodat ze minder ziek zullen worden van de griep. Dit is geheel vrijblijvend maar kan er wel voor zorgen dat je misschien niet in het ziekenhuis terecht zal komen. Een andere categorie ziektes maar zeker wel belangrijke zijn soa’s. soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen die je kan oplopen tijdens onveilige seks. Als de persoon waarmee je seks hebt gehad een soa bij zich droeg kan hij hem heel gemakkelijk ook op jou overbrengen. De meeste bekende soa’s zijn Chlamydia, genitale wratten, herpes en HIV. Twijfel je of je een soa hebt of heb je onveilige seks gehad? Je kan dan heel gemakkelijk jezelf laten testen op een soa of een zelftest aanvragen. Een hiv test kan bijvoorbeeld heel gemakkelijk en krijg je snel de uitslag van. Komt er uit de test dat je een soa hebt? Dan is er in veel gevallen een goede behandeling voor te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *