zó gebruik je pleisters correct

Het is geen geheim dat er jaarlijks aardig wat pleisters doorheen gaan in een gemiddeld huishouden. Zo zitten ongelukken in een klein hoekje. Bijvoorbeeld een papiersnee, tijdens het aardappelen schillen of doordat je ergens tegen aan schuurt. Zit er in jouw verbandtrommel alleen zo’n ouderwets bruin plakkertje en wat jodium? Dan wordt het hoog tijd om je verbanddoos een upgrade te geven, want tegenwoordig bestaan er vele soorten pleisters die ieder type wondje beter kunnen helen. In deze blog lichten we toe wat je moet doen bij bepaalde type wonden en welke pleister het beste helpt. Lees dus gauw verder!

Normale pleisters

Au, je hebt je een klein beetje in je vinger gesneden. Dat doet natuurlijk pijn. Het belangrijkste dat je doet, is het wondje met kraanwater schoonspoelen. Doe dit met lauw water, want zo kun je de plek er langer onder houden dan met koud water. Je kunt eventueel wat desinfecterende vloeistof rustig en met beleid overheen smeren, zodat de bacteriën nog beter en sneller weggaan. Heb je dit allemaal gedaan? Dan plak je er een ”normale” pleister op. Tegenwoordig zijn pleisters er in alle soorten en maten. Zo hoef je dus niet meer per sé een grote pleister bijvoorbeeld tussen je vingers te plakken, maar bestaan er speciale pleisters die specifiek voor die plek zijn.

Spraypleisters

Niet al geheel nieuw, maar nog niet heel bekend onder huishoudens: de spraypleister. Echter, dit is wel een erg effectieve manier om wondjes te bestrijden die op minder toegankelijke plekken zitten. Het enige wat je hoeft te doen is een beetje spuiten en daarna is de wond gelijk goed – doorzichtig – afgedekt. Daarnaast zitten er ook bepaalde stofjes in die bacteriën doden en laat het ook goed lucht door. Optimaal voor het helingsproces dus! Deze onzichtbare pleister lost vanzelf op door het huidcelvernieuwingsproces.

Gelpleisters

Heb je een wat grotere wond? Dat is vervelend. Deze doet er namelijk langer over om te genezen. Wat dan helpt, is een gelpleister die het helingsproces juist bevordert. Zo is deze pleister voorzien van een speciale gel die de wond vochtig houden, waardoor deze sneller heelt. Hierdoor vormt er zich geen korst en is de kans op (erg zichtbare) littekens kleiner.

Er bestaan dus veel verschillende soorten pleisters voor verschillende type wonden. Kijk eens op de website van KSMG voor meer informatie over pleisters en hoe je ze hoort toe te dienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *